GOOINN, MarTech Raporunu Açıkladı
GOOINN, hazırladığı MarTech Raporu 2023’de Pazarlama Teknolojileri pazarını mercek altına aldı.
GOOINN raporda, şirketlerin olağanüstü bir müşteri hedeflemesiyle pazarlama hedeflerine, doğru stratejiye ve kârlılığa daha kolay ulaşılmasına yardımcı olmak için tasarlanmış tüm pazarlama teknolojilerine ve bu teknolojilerin nasıl kullanılacağını tüm yönleriyle açıkladı.
2030’a kadar %19,8 oranında pazar büyümesi bekleniyor
MarTech giderek daha sofistike bir hale geliyor ve gelişerek büyümeye devam ediyor. GOOINN’in MarTech raporuna göre, 2022 yılında 325,7 milyar dolar değerinde olan küresel Martech pazarının 2023’ten 2030’a kadar bileşik yıllık büyüme oranı %19,8 ile büyüyeceği öngörülüyor.
Ayrıca, pazarlama ekiplerinin kampanyalarını daha etkili bir şekilde oluşturmasına, yürütmesine ve ölçmesine yardımcı olan MarTech’in özellikle chatbotların artan kullanımıyla sağlık sektörünü, müşteriler için alışveriş deneyimini kişiselleştirmesiyle de perakende ve e-ticaret sektörlerinin büyümesini hızlandıracağı belirtiliyor.
Pazarlamaya yön verecek trendler ve öngörüler
MarTech Rapor 2023’de, müşterilerden veri toplama, veri analizi yapma, içgörü oluşturma, hedef kitle belirleme, müşteri ilişkilerinin yürütülmesi ve pazarlama kampanyalarının optimizasyonu gibi birçok işlemi daha sağlamaya yardımcı olan MarTech trendleri ve öngörüler şu şekilde aktarılıyor;
1. Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR)
AR ve VR teknolojileri, sürükleyici alışveriş deneyimlerini mümkün kılarak müşterilerin “satın almadan önce denemesine” ve ürünleri sanal bir ortamda keşfetmesine olanak tanıyacak. Her iki teknoloji de müşteri odaklı işletmelerin tüketicilerine akılda kalıcı sadakati yüksek deneyimler sunmalarına yardımcı olacak. VR ve AR aynı zamanda müşteri deneyimini (CX) iyileştirmek için de geliştiriliyor. Metrigy verilerine göre CX, 2023’te teknoloji harcamalarını ortalama %24 oranında artırmak isteyen işletmeler için en önemli öncelik haline geldi.
2. Chatbot’lar
Müşteri havuzunu genişletmeye yardımcı olan Martech çözümlerinden biri olan chatbotlar aynı zamanda müşterilerden gelen verileri analiz etmek için de etkili bir araç. 2023 ve sonrasında, chatbot araçlarının kullanımında ciddi bir artış olması öngörülüyor. Birçok şirket, sohbet robotlarını daha verimli hale getirerek müşteri etkileşimini artırmak için çalışmalara şimdiden başlamış durumda.
Yapay zeka ve makine öğrenimindeki gelişmelerin önümüzdeki 5 yıl içinde bu sohbet robotlarını önemli ölçüde geliştirecek. Yapay zeka destekli sohbet robotları, sanal asistanlar ve otomatik müşteri hizmetleri daha karmaşık hale gelecek, yanıt süreleri ve verimlilik artacak. Yapay zeka, tahmine dayalı analizler ve proaktif müşteri hizmetleri için kullanılacak.
3. Giyilebilir Teknolojiler
Giyilebilir MarTech entegrasyonları kitlelere ulaşmak ve kullanıcılarla bağlantı kurmak için yeni yollar sunacak. Akıllı saatler ve diğer araçlar, sponsorlu reklamları daha fazla etkinleştirirken, markaların anında bildirimler ile potansiyel müşterilere doğru zamanda doğru yerde ulaşmalarını sağlayarak dönüşüm oranlarını artıracak. Mobil optimizasyon önemli bir faktör haline gelecek. Gelecekte kişiler, web sitelerinde optimizasyonu sağlamak için platformlarını akıllı saatler ve diğer giyilebilir cihazlar için belli zamanlarda güncelleme ihtiyacı duyacak.
4. Veri Yönetimi ve Gizliliği
Müşteri veri platformları, son yılın bir başka gelecek vaat eden dijital pazarlama teknolojisi trendi olacak. Önümüzdeki 3 ila 5 yıl içinde bu araçların çok daha önemli olması bekleniyor. Pazarlamacılar, mevcut müşteri verilerini diğer potansiyel müşteri profillerini oluşturmak ve yeni hedef kitleleri keşfetmek için “benzer modelleme” özelliklerini kullanacak. Artan veri ihlalleri ve gizlilik endişeleri nedeniyle ise, işletmelerin veri güvenliği ve şeffaflığa odaklanması gerekecek. Müşteriler, şirketlerin verilerini sorumlu bir şekilde kullanmasını bekleyecek.
5. Çok Kanallı Müşteri Deneyimi (Omnichannel)
İster çevrimiçi ister çevrimdışı olsun, tüm müşteri temas noktalarında kesintisiz, tutarlı deneyimler öncelikli olacak. Müşteriler kanallar ve cihazlar arasında zahmetsizce geçiş yapmayı bekleyecekler. Yeni pazarlama kanalları ortaya çıkacağından ve müşterilere ulaşmanın daha fazla yolu olacağından, işletmeler her aracın tüm potansiyelinden yararlanmak için çok kanallı içerik yayınlamak zorunda kalacaklar. Markaların pazarlama stratejileri farklı deneyimleri birbirine yakınlaştırmaya odaklanırken birçok özellikten de yardım alacaklar. Müşterilerin mağazada doğru ürünü bulmalarına yardımcı olmak veya özel teklifler hakkında bilgilendirmek için IoT özellikli mobil uygulamaları kullanmak, önümüzdeki beş yıl içinde güçlendirilecek yaygın bir uygulama olarak gözüküyor.
Pazarlama yöneticilerinin video, gönderi, ses içeriği gibi farklı iletişim kanalları aracılığıyla potansiyel müşterilerle bağlantı kurmak için daha fazla çaba harcaması gerekecek. Teknolojinin gelişimi, işletmelerin müşterilerle farklı tarzlarda iletişim kurmalarına olanak tanıyacak.
6. Push Bildirimleri
Markalar, müşterilerini meşgul etmek için giderek daha fazla push bildirimi kullanıyor. Çoğu mobil kullanıcının bu tür mesajları akıllı telefonlarında etkinleştirmiş olarak alma seçeneğine sahip olması, bu bildirimlerin aktif olarak çalıştığını gösteriyor. Öte yandan, kullanıcı başına bildirim mesaj sayısının kontrol edilmesi gerektiğinin altının çizilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, şirketler çok sayıda kullanıcı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir.
7. Nesnelerin İnterneti (IoT)
IoT’nin temel avantajı, bu konseptin izleyici ile daha verimli etkileşime izin vermesi olacak. Nesnelerin İnterneti’nin yaygınlaşmasından sonra pazarlama alanında; satış verilerinin basitleştirilmesi, anında tüketici analizi, cihazlar için hizmet kalitesinin iyileştirilmesi, reklamın etkinliğinin artırılması ve sosyal medya pazarlaması optimizasyonu gibi 5 ana alanda değişiklik meydana gelecek.
8. Kullanıcı Deneyimi (UX/UI)
Müşteriler markaları iletişim kurulabilen gerçek insanlar olarak görmeye başlamış durumdalar. Kullanıcılar, ister sosyal medya ister sohbet robotları aracılığıyla, giderek daha çok sevdikleri markalarla doğrudan etkileşim kurmak istiyor. Pandemi sırasında, işletmelerin sohbet botlarındaki etkileşim sayısının birçok sektörde %250 artması bu özellik sayesinde olmuştur. Şirketler bu trendden kullanıcılara istedikleri türde bir deneyim sunarak yararlamaya devam edecek. Markalar bunu yaparken sürekli sohbet hatlarını izlemek için, markadan hiç yardım almadan birçok kullanıcı sorusunu cevaplayabilen, ChatGPT gibi yapay zeka destekli sohbet robotlarını kullanacak.
9. Müşteri İçgörüleri
İşletmeler, son derece özelleştirilmiş deneyimler sunmak için yapay zeka ve makine öğrenimini kullanarak veri odaklı kişiselleştirmeye yatırım yapmaya devam edecek. CRM sistemlerini, analitik platformları ve sosyal medya ölçüm araçlarını kullanarak müşterilerinin tercihleri, davranışları ve ihtiyaçları hakkında daha çok veri toplayabilecek ve analiz edebilecekler. Bu verilerle şirketler daha kişiselleştirilmiş pazarlama kampanyaları oluşturabilecek.