Akbank LAB, yenilenen inovasyon merkezini açtı
Akbank LAB, yenilenen inovasyon merkezini Girişimcilik Haftası’nda açtı.
Akbank LAB, yenilenen inovasyon merkezini Girişimcilik Haftası’nda açtı. Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce, merkezin gelecekteki önemine dair açıklamalarda bulundu.
Akbank’ın inovasyon ve girişimcilik faaliyetlerini yönlendiren Akbank LAB’in yenilenen merkezi, Girişimcilik Haftası’nda düzenlenen bir basın toplantısıyla hizmete girdi. Akbank yöneticisi Burcu Civelek Yüce, merkezin gelecek vizyonu ve hedefleri hakkında bilgi verdi.
Burcu Civelek Yüce, Akbank LAB’in finansal teknolojilerin geliştirilmesi, dijital çözümlerin araştırılması ve inovatif iş modellerinin geliştirilmesi gibi faaliyetlerini güçlü bir şekilde sürdüreceğini belirtti. Akbank’ı yenilikçi teknoloji ve finans girişimlerinin öncüsü yapmayı amaçladıklarını vurguladı.
Akbank LAB’in açık inovasyon ve kurumsal girişimcilik alanında faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Yüce, iş birlikleri ve yatırımlarla kurum kültürünü desteklediklerini ve girişimcilik ekosistemine katkı sağladıklarını ifade etti. Akbank+ programıyla banka içinden çıkan girişimlere yatırım yapıldığını ve bu programın Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine katkı sağladığını dile getirdi.
Yüce, Akbank’ın 2023 yılında gerçekleştirdiği inovasyon projelerine değindi. Sosyal inovasyon projeleri, iş birlikleri ve teknolojik yeniliklerle Akbank’ın finansal hizmetlerindeki dönüşümü desteklediğini belirtti. Yüce, Akbank Asistan ve diğer teknolojik yeniliklerle müşteri deneyimini zenginleştirdiklerini açıkladı.
Akbank’ın uluslararası kurumsal girişim sermayesi kolu olan Akbank Ventures hakkında bilgi veren Yüce, bu birimin global ölçekte yatırım fırsatlarını değerlendirdiğini ve Akbank’ın uluslararası kapsayıcılığını artırmayı hedeflediğini ifade etti.
Akbank LAB’in gelecek dönemdeki hedeflerine de değinen Yüce, blok zinciri teknolojisi ve yapay zeka alanlarında yoğunlaşacaklarını ve insan odaklı bir dönüşüme imza atacaklarını belirtti.
“Geniş bir ekosistemle iş birliği içinde yenilikleri hayata geçiriyoruz.”
Burcu Civelek Yüce; “Akbank LAB küresel trendler ve ihtiyaçlar odağında 2016’dan bu yana, açık inovasyon ve kurum içi girişimcilik üzerine odaklanarak faaliyetlerini yürütüyor. Her yıl 1.000’e yakın ekosistem oyuncusuyla iletişim halindeyiz ve sadece 2023’te 700’den fazla teknoloji girişimiyle görüşmeler gerçekleştirdik. Akbank LAB, ‘Venture Client’ modelini benimseyerek ürün geliştirme süreçlerini hızlandırıyor. Bugüne kadar farklı ülkelerden teknoloji girişimleriyle 40’a yakın inovasyon projesi gerçekleştirdik. Bu projelerden 16’sı başarıyla sonuçlandı ve ölçeklendirildi. Şu anda 4 projemiz de bu kapsamda sırada bekliyor. Önümüzdeki dönemde açık inovasyon iş ortaklıklarımızı güçlendirerek ilklerin öncüsü olmaya devam edeceğiz. Hedefimiz, gelecek 3 yılda imza attığımız inovasyon projesi sayısını iki katına çıkarmak” dedi.
“Akbank+ programı ile Akbanklıların girişimcilik potansiyelini ortaya çıkarıyoruz.”
“Venture Builder” alanına taşınan Akbank+ programı ile banka içinden çıkan girişimlere yatırım yaptıklarını belirten Burcu Civelek Yüce; “Girişimlerle yapılan iş birlikleri, yürütülen projeler ve açık inovasyon programlarıyla kurum kültürümüzü desteklerken, kendi girişimlerini kurmak isteyen Akbanklıları cesaretlendirmek ve Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine sunduğumuz katkıyı güçlendirmek amacıyla yatırımlar yapıyoruz. Bu kapsamda başlattığımız Akbank+ ilk yılında, toplamda 1 milyon dolar yatırımla iki farklı etki girişimini girişimcilik ekosistemine kazandırdı. Akbanklılara tam zamanlı olarak girişim fikirleri üzerinde çalışma imkanı sunan ve bu yönüyle alanında ilk olan programımızın ikinci döneminde, 15 Akbanklı, 5 farklı iş fikri üzerinde çalışıyor” dedi.
“Akbank LAB, 2023 yılını pek çok ilke imza atarak kapattı.”
Burcu Civelek Yüce; “Akbank Hackathon etkinliklerini 2023 yılında afet öncesi, afet anı ve afet sonrasındaki ihtiyaçlara yönelik fikirlerinin geliştirilmesi odağında tuttuk. Sosyal inovasyon platformu imece ile yürüttüğümüz Regenerative Finance (ReFi) Türkiye programında önemli adımlar attık. Endeavor ile birlikte yürüttüğümüz ve 5. dönemini tamamladığımız Boost The Future programı sayesinde büyüme aşamasındaki 12 girişimin daha hızlanma süreçlerinde destek olduk. Web3 Ekonomisi Eğitimi gibi etkinliklerle genç profesyonellere yeni teknolojileri tanıttık. Ekosistemi geliştiren bu çalışmalarımızın yanı sıra teknoloji altyapımız ve finans deneyimimizle pek çok yeniliği hayata geçirdik. Bu kapsamda Akbank Mobil’de yer alan yapay zeka çözümümüz Akbank Asistan ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Müşterilerimizin Akbank Asistan ile evlerindeki, iş yerlerindeki Home Connect akıllı kahve makinelerine kahve demleme komutu vermelerine olanak sağladık. Huawei ile geliştirdiğimiz akıllı saat ile ödeme yapma servisi de Türkiye’de bir ilki temsil ediyor. Ayrıca yılsonunda hizmete sunduğumuz Akbank POS Bloke Transfer de teknolojik yeniliklerin finansman ihtiyacına nasıl çözüm sunabileceğini görünür kılıyor. Başta üye iş yeri müşterilerimiz olmak üzere tüm ticari müşterilerimiz, bu yenilik sayesinde, ileri vadeli POS alacaklarını vade tarihini beklemeden avantajlı oran ve komisyonla transfer edebiliyor ve kendilerine gönderilen Bloke Transfer’lerini üçüncü kişilere göndererek ödemelerini yapabiliyorlar” dedi.