Web 3.0

Bitcoin Pizza Günü 13.yılında

TeknolojiWins Haber Merkezi
  • 22 Mayıs 2023
  • Okuma süresi: 5 dakika
Bitcoin Pizza Günü 13.yılında

Bitcoin’i bu hafta neler bekliyor? Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak değerlendirdi.

Bugün kripto para piyasası için özel bir gün. Çünkü 13 yıl önce bugün 22 Mayıs 2010 tarihinde dijital dünya için devrim sayılabilecek Bitcoin ile ilk alışveriş gerçekleşti. Geçen süre zarfında alternatif bir yatırım aracı olarak gelişen ve kabul gören Bitcoin, kimi yatırımcısını güldürüyor, kimi zamanda üzüyor. İşte bu dönemde de dar bant aralığında konsolide olan ve 10 gündür bu bantta fiyatlanan Bitcoin’i bu hafta neler bekliyor? Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak değerlendirdi.

Laszlo Hanyecz, o günlerde pek az kişinin farkında olduğu, hatta ne anlama geldiğini bile bilmediği Bitcoin ile ilk kez bir ödeme gerçekleştirdi. Bundan 13 sene önce 2 pizza için tam 10 bin Bitcoin’lik bir ödeme gerçekleştiren Hanyecz, yakın dönem tarihinde bugünün yani 22 Mayıs’ın Bitcoin Pizza Günü olarak kutlanmasına giden yolu açtı ve kripto para piyasası topluluğu bugünü kutluyor.

22 Mayıs tarihinin Bitcoin pizza günü olarak kutlanmasının ve bu eylemin popüler hale gelmesinin en önemli sebebi, Bitcoin’le yapılan ilk ödeme olmasının yanı sıra o tarihten sonra Bitcoin fiyatında yaşanan olağanüstü artış. Çünkü o günlerde 10.000 Bitcoin karşılığında 2 pizza alan Hanyecz, bugün aynı yine pizza almaya kalksa muhtemelen milyonlarca adet pizza satın alabilir. O zamanlar bunu tahmin etmek imkânsız olsa da bu olay ile Bitcoin’in popülerliği arttı ve her sene 22 Mayıs günü Bitcoin pizza günü olarak kutlanmaya başlandı.

Pizza Günü kutlamaları sektörde tüm hızı ile devam ederken Bitcoin, yaklaşık 10 gündür olduğu gibi dar bant aralığında konsolide olarak şekilde hareketini sürdürüyor. Küresel piyasalar ile paralel olarak son dönemde hacimsiz bir dönem geçiren Bitcoin için yeni para girişlerine ve haber akışlarına ihtiyaç var. Burada makro anlamda en önemli gelişme ABD’de şu an bir numaralı gündem maddesi olan borç tavanı meselesi ve olası bir temerrüt krizi. Temerrüt tanım itibariyle borç ödeyememek anlamına geliyor. ABD’de kamunun borçlanabilmesi için kanunla belirlenen yasal tavana ulaşılmasına çok az kaldı. Özellikle FED’in faizleri artırmasının ardından gelirleri düşen ve borçlanma maliyeti artan hükümetin haziran ayında bir borç krizi yaşayabileceği piyasaların üzerinde baskı ve belirsizlik yaratmaya devam ediyor. Ancak biz böyle bir olasılığı mümkün görmüyoruz ve sorunun kısa sürede çözüleceğini düşünüyoruz. Sorunun çözülmesi ve belirsizliğin geride kalması halinde ise bunun piyasalara etkisi pozitif olacaktır.

Bu gelişmelerin ışığında yeni haftanın ilk gününe 26.800$ civarında başlayan Bitcoin, hafta sonunu yatay bir düzlemde fiyatlanarak geçirdi. Ethereum ise 1.800$’ın hemen üzerinden 1.810$’dan alıcı buluyor. Kripto para piyasasının toplam büyüklüğü 1,12 trilyon dolar düzeyinde seyrederken 24 saatlik hacimler son günlerde tarihsel ortalamalardan düşük şekilde 22 milyar dolar düzeyinde. Geçtiğimiz haftanın en çok kazandıran kripto paraları ise RNDR, LAMB, ASR, ARPA ve TOMO olarak gerçekleşti.

 BITCOIN TEKNİK ANALİZ

Yaklaşık on gündür yatay bir bant aralığında hareketlilik gösteren Bitcoin, bu sabah saatlerinde 26.830$ seviyelerinde fiyatlanıyor. 26.760$-26.400$ bandı aralığında ciddi bir destek bölgesi oluşturan Bitcoin’de bu destek bölgesinin aşınmaması oldukça önemli olacaktır. Olası bir geri çekilmede 26.760$-26.400$ seviyelerinin kırılması halinde ilk olarak 25.810$ ardından da 25.240$ seviyelerine kadar sert geri çekilmeleri beraberinde getirebilir.

Uzun süredir oldukça düşük hacmi olan Bitcoin için olumlu bir hava halinde ise 27.470$ ilk hedef seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin kırılması ve üzerinde günlük kapanışlar yapması halinde 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 27.955$ seviyesine kadar bir yükseliş beklentisi oluşturabilir.

ETHEREUM TEKNİK ANALİZ

 

Uzun süredir yükselen trend hareketine son veren Ethereum, yaklaşık on iki gündür yatay bir bant aralığında hareketlilik gösteriyor. Bu sabah saatlerinde ise 1.810$ seviyelerinden alıcı buluyor.

Olası bir geri çekilme halinde 1.794$ ve 1.770$ seviyelerinin kritik destek seviyesi olarak çalışması beklenebilir. Bu seviyelerin kırılması ve kalıcılık sağlaması halinde ilk olarak 1.740$ ardından da 1688$ seviyelerine kadar bir geri çekilme görülebilir.

Olumlu bir haber akışında ise 1.838$ ilk direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Ardından da hem Fib 0,382 seviyesine denk gelen hem de 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1.860$ seviyesinin aşılması hızlı yükselişleri beraberinde getirebilir.

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir