Yapay Zeka Otonom Kararlarla Geleceği Şekillendiriyor

Elektrik Elektronik Mühendisi Burak Yaka, AI’ın iş dünyasına etkilerini değerlendirdi.
Teknoloji dünyası, 2024 yılı itibarıyla yeni bir döneme giriş yaptı. Bağımsız karar alma yeteneğine sahip yapay zeka acenteleri , finans, sanayi, üretim ve müşteri hizmetlerine kadar pek çok alanda devrim yaratmaya başladı.
Özellikle iş dünyasında yapay zekaya dayalı olarak %75’inin tamamen otonom hale getirilmesi sağlanırken, Sanayide yapay zeka destekli robot kullanımı %40’ı aşacak. 2025’e kadar AI agentlarının küresel ekonomiye katkısının 15 trilyon doları aşması bekleniyor.
Burak Yaka: “Sanayi ve Finans Düzeni Kökten Değişiyor”
Sanayi, üretim ve teknolojik dönüşüm alanında uzman olan Elektrik Elektronik Mühendisi Burak Yaka, bu gelişmelerin etkisi ile “Yapay zeka, insan gücü olan portföyü radikal biçimde azaltıyor. 2023 yılında sanayide yapay zeka destekli otomasyon kullanımı %15 seviyesindeydi. 2026’da bu oranın %50’yi aşacağını öngörüyoruz. Şirketlerin üretim maliyetleri en az %30 iken, finans sektöründe yapay zeka yatırım oranı %70’e kadar çıkabilir.”
Burak Yaka, yapay zeka destekli sistemlerin, yalnızca üretimde değil, şirket yönetiminin, finansal stratejinin ve geniş karar alma büyümesinde etkili bir şekilde geliştiğini belirtti.
Yapay Zeka Acentelerinde Küresel Yarış Kızıyor
Büyük teknoloji şirketleri, otonom yapay zeka sistemleri için milyarlarca makaleye yatırım yapıyor. Öne çıkan gelişmeler şöyle:
- OpenAI , GPT-Agent sistemi müşteri hizmetleri ve yazılım geliştirmeleri entegre etti.
- Google DeepMind , Gemini AI ile %98 potansiyele sahip finansal analiz sistemleri geliştirildi.
- Tesla , AI destekli otonom üretim hatlarıyla iş gücünü %60’a kadar azaltmayı hedefliyor.
- Microsoft ve Meta , “AI Executive Agents” ile şirket sahiplerinin kararlarını destekleyen sistemleri geliştiriyor .
Burak Yaka, bu yarışın yalnızca teknoloji devleriyle sınırlı kalmadığını vurgularken şu değerlendirmeyi yaptı:
“Otonom AI ajanları artık yalnızca bir yazılım değil, yönetimli, yatırım kararlarında ve seçeneklerinde aktif rol oynuyor. Dünya ve üretim renkleri hızla değişirken, geleneksel yaklaşımlar tamamen AI tabanlı sistemlere bırakılıyor.”
Yapay Zeka Temsilcilerinin Ekonomik Etkisi – Rakamlarla Dönüşüm
Geleceğin ekonomisine yön verecek yapay zeka ajanları , küresel iş gücü ve üretimde büyük bir dönüşüm oluşuyor:
- 2025 yılına kadar AI ajanları 300 milyon işin yerini alabilir.
- Yapay zeka destekli üretim sistemleri, maliyetleri %50 oranında düşürecek.
- Finans sektöründe AI sonuçlarının yatırım kararlarını yönlendirme oranı %70’e ulaşacak.
- Otonom AI artışı, birimlerin dünya genelinde %40 artırılacak.
Burak Yaka, bu performansın performansının derinden geliştiğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptığını belirtti: “Geleneksel iş modelleri hızla değişiyor. 2030’a kadar uzanan %80’lik iş süreçlerini tamamen yapay zeka ajanlarıyla yönetecek. Bu dönüşüme ayak uyduramayanlar, rekabet dışı kalacak.”
Riskler ve Yapay Zekanın Geleceği Üzerine Tartışmalar
Yapay zeka ajanlarının yükselişi, teknolojik fırsatlarla birlikte bazı riskleri de beraberinde getiriyor:
- İş gücünde AI etkisi: Yapay zeka iş gücü nasıl görünür?
- Etik ve güvenlik sorunları: Otonom AI çözümleri nasıl belirlenecek?
- Denetim seçeneği: Bağımsız karar alabilen AI ajanları kontrol edilebilir mi?
Burak Yaka, bu soruların gelecekte daha çok tartışılacağının belirtildiğini söyledi: “Yapay zeka teknolojisi, imkanları kadar riskler de taşır. Ancak tarih boyunca, büyük teknolojik devrimi, yeni iş fırsatları doğurmuştur. Önemli olan, insan faktörünün doğru bölgelere yönlendirilmesi ve teknoloji etik olarak dağıtılması içinde yaratılmıştır.”
Yapay zekanın gelişmesi, insanların yalnızca kanalize olması değil, karar verici bir sistem olarak AI teknolojilerine bağımlı hale gelmesine yol açar . Ancak yapay zekanın sunduğu olanaklar ile beraber, etik ve denetim sonuçları önemli soru sonuçları var . İş dünyasında, üretim ve finans sektörlerinde AI ajanlarının rolü hızla artarken , bu dönüşüme nasıl uyum sağlanacak. Teknolojik devrimlerin getirdiği zamanı iyi değerlendirenler, geleceğin kazananları olacak.